FAKTA -  20 ting du ikke visste om mygg

FAKTA - 20 ting du ikke visste om mygg:

  1. Det er bare hunmyggen som suger blod. Både hannmygg og hunmygg livnærer seg på frukt og plantenektar, men hunmyggene trenger også protein som finnes i blod for at eggene skal utvikle seg. Når hun har sugd blod, hviler hun et par dager før hun legger eggene.
  2. Det finnes mer enn 3 500 arter av mygg. Omtrent 30 av dem finnes i Norge. Det er bare noen få arter som stikker, resten er harmløse. Når vi i dagligtale snakker om mygg, mener vi stikkemygg. Men denne gruppen er altså bare en liten del av alle mygg.
  3. Mygg har ikke tenner. Hunmyggene "biter" med en lang, spiss snabel. Hun bruker den taggete snabelen til å stikke hull på huden og finne en kapillar (blodkar), for så å trekke ut blod gjennom snabelen.
  4. En mygg kan suge blod opptil tre ganger sin egen vekt. Men slapp av; det måtte mer enn 1,2 millioner myggstikk til for å ”tømme” kroppen for blod.
  5. Hunmyggene kan legge opptil 300 egg samtidig. Vanligvis settes eggene sammen i klynger på overflaten i stillestående vann, eller de klekkes i områder med regelmessig flom. Eggene kan klekkes i bare noen centimeter stillestående vann. Hunnene legger egg opptil tre ganger før de dør.
  6. Mygg tilbringer sine første ti dager i vann. Vann er nødvendig for at eggene skal kunne klekkes og bli til larver. Larvene lever av organisk materiale i stillestående vann og puster oksygen fra overflaten. De utvikler seg til en puppe. Etter noen dager blir puppen en voksen mygg.
  7. Mygg foretrekker temperaturer på over 20 grader. Er det under 10 grader, går de i dvale. Noen voksne hunner finner et gjemmested der de venter på godværsdager, andre legger egg i kaldt vann og dør. Eggene holder ofte ut til temperaturen stiger og de kan klekkes.
  8. Gjennomsnittlig levetid for en mygg er mindre enn to måneder. Hannmyggen har kortest levetid, vanligvis 10 dager eller mindre. Hunmyggene kan under ideelle forhold leve seks til åtte uker.
  9. Mygg har seks bein. De har også hode, kropp og buk. På hodet har de to store øyne, to antenner og en snabel. To store vinger vokser ut fra kroppen.
  10. Mygg flyr ikke spesielt langt eller veldig fort. De fleste mygg lever ca. 150 meter fra der de ble klekket. Toppfart for en mygg er ca. 3 km per time.
  11. Mygg flyr generelt under 8 meter. Men noen arter har blitt funnet på store høyder, blant annet i Himalaya.
  12. Mygg kan lukte menneskets ånde. Antennene deres har reseptorer som oppdager karbondioksid når vi puster ut. Når CO2 siver ut i luften, virker det som ”stier” som myggen følger for å finne kilden.
  13. Også svette hjelper mygg å velge ofrene sine. Huden produserer mer enn 340 kjemiske lukter, og noen av disse lukter er som et godt måltid for mygg. De liker også oktanol, en kjemisk fremstilt svettelukt, i tillegg til visse bakterier, hudkremer og parfyme.
  14. Mygg bruker varmesensorer rundt munnen sin for å oppdage kroppsvarme (eller egentlig blodet inni kroppen). Dermed finner de lett frem til deg og de beste blodkarene på kroppen din.
  15. Mygg flyr rundt både dag og natt. Noen arter, som Aedes, stikker på dagtid, mens andre, som Culex, begynner å stikke i skumringen og fortsetter utover kvelden.
  16. Mygg har eksistert siden Jura-tiden for rundt 210 millioner år siden. De har vært nevnt gjennom historie, inkludert i skrifter av Aristoteles fra rundt 300 f.Kr.
  17. Hevelsen fra myggstikk skyldes spytt. Mens en del av snabelen trekker blod, pumper en annen del inn spytt som inneholder et smertestillende middel og et anti-koagulerende middel. De fleste av oss får en mindre allergisk reaksjon av spyttet. Spyttet forårsaker at området rundt selve stikket hovner opp og klør.
  18. Malaria forårsakes av en parasitt som lever i mygg. Parasitten kommer inn i myggens spytt og er med videre når myggen stikker noen. Flere farlige virus, som for eksempel Dengue, spres på samme måte.
  19. Mygg anses som det farligste "dyret" i verden. Anopheles-myggen er spesielt farlig, fordi den overfører malaria, en sykdom som dreper mer enn én million mennesker hvert år, hovedsakelig i Afrika. Alexander den Store antas å ha dødd av malaria i 323 f.Kr.

Kilder: American Mosquito Control Association; US Centers of Disease Control; det amerikanske landbruksdepartementet; entomologi- og landbruksavdelingene ved UC Davis, Colorado State University, Rutgers University, University of Nebraska og University of Florida.

FAKTA om mygg- og knottmiddelet SMIDGE:

Vårt nye mygg- og knottmiddel SMIDGE lanseres nå i Norge. Det er et meget effektivt myggmiddel som dufter godt og har en behagelig lotion konsistens. Derfor er den både lett å smøre ut på armer, hender, bein, nakke og ansiktet. Vi garanterer at ingen mygg kommer til å stikke på områder som har blitt innsmurt med SMIDGE. Middelet varer i opptil 8 timer og er vannfast. Den aktive ingrediensen er Saltidin 20%. Saltidin selges også under ulike merkenavn som Icaridin og Picaridin. SMIDGE er også effektivt mot flått og andre stikkende insekter.

Tidligere var myggmiddel som inneholder DEET det vanligste, men DEET har mange ulemper. Det har ikke en spesielt behagelig duft, og DEET kan klamre seg til klær og skade dem. Over tid har det også vært bekymringer for effektene på kroppen når DEET trenger inn i huden. I tillegg er DEET svært brannfarlig. Hvis du har DEET på hendene og berører plast, for eksempel tastaturet på en datamaskin, mobiltelefoner eller briller, kan plasten skades.

SMIDGE gir en alternativ løsning for beskyttelse mot mygg, knott, flått og andre stikkende insekter uten de nevnte ulempene forbundet med DEET.