Myggfakta -  ting du ikke visste om mygg

En mygg er født

Det er bare hunmyggen som suger blod. Både hanmygg og hunmygg livnærer seg på frukt og plantenektar, men hunmyggen trenger også protein som finnes i blodet for å få eggene utviklet. Når hun har fylt på med blod, vil hun hvile i et par dager før hun legger eggene sinee.

Det finnes mer enn 3 500 arter av mygg. Omtrent 30 av dem finnes i Norge. Det er bare noen få arter som stikker. De fleste er harmløse. Når vi i daglig tale prater om mygg, mener vi stikkmygg. Men denne gruppen er bare en liten del av alle mygg.

Mygg har ikke tenner. Hunmyggen "biter" med en lang, spiss snabel. De bruker den taggete snabelen til å stikke hull på huden og finne en kapillær, for å så trekke blod gjennom snabelen.

En mygg kan drikke opptil tre ganger sin egen vekt av blod. Men bekymre deg ikke. Det ville ta mer enn 1,2 millioner bitt for å tømme alt blod fra kroppen.

Hunmyggen kan legge opp til 300 egg samtidig. Vanligvis settes eggene sammen i klynger på overflaten i stillestående vann, eller blir de er lagt i område som får flom regelmessig. Eggene klekker i så lite som noen centimeter av stillestående vann. Hunnene legger egg opptil tre ganger før de dør.

Mygg tilbringer sine første 10 dager i vann. Vann er nødvendig for eggene skal kunne klekkes og bli til larver. Larvene lever på organisk materiale i stillestående vann og puster oksygen fra overflaten. De utvikler seg til en puppe. Etter noen dager blir puppen en voksen mygg.

Mygg i dvalemodus. 

Mygg foretrekker temperaturer over 20 grader. På temperaturer under 10 grader går de i dvale. De voksne hunnene finner huller der de venter på penværsdager, mens andre legger egg i kaldt vann og dør. Eggene holder ut til temperaturen stiger, og de kan klekkes.

Gjennomsnittlig levetid for mygg er mindre enn to måneder. Hannmyggen har den korteste levetiden, vanligvis 10 dager eller mindre, og hunmyggene kan leve seks til åtte uker, under ideelle forhold. Hunnene legger egg tre ganger i denne perioden. Hunmygger som er i dvalemodus kan leve opp til seks måneder.

Adferd og anatomi

Mygg har seks bein. De har også et hode, kropp og buk. På hodet har de to store øyne, to antenner og en snabel. To store vinger spirer fra kroppen.

Mygg flyr ikke spesielt langt eller veldig fort. De fleste mygg lever ca 150 meter fra der de be klekket.Toppfart for en mygg er ca 3 km per time.

Mygg flyr generelt under 8 meter. Men noen arter har også blitt funnet på ekstraordinær høyder, blant annet i Himalaya.

Mygg kan lukte den menneskelige pusten. De har reseptorer på sine antenner som oppdager karbondioksid når vi puster ut. Når CO2 siver ut i luften, virker det som stier som myggen følger for å finne kilden.

Svette hjelper mygg å velge ofrene sine. Huden produserer mer enn 340 kjemiske lukter, og noen av dem lukter som en god middag for mygg. De er glad i oktanol, en kjemisk fremstilt svettelukt, samt kolesterol, folsyre, visse bakterier, hud lotions, og parfyme.

Kroppsvarmen markerer målet. Mygg bruker varmesensorer rundt deres munndeler for å oppdage varmen i kroppen - egentlig blodet inne i kroppen - så lander de på deg og finner de beste kapillærene for å suge ut blod.

Mygg flyr rundt både dag og natt. Noen arter, som Aedes biter på dagtid, mens andre, som Culex, starter å bite i skumringen og fortsette noen timer i mørket.

Problemer med mygg

Mygg har eksistert siden Jura. Som gjør dem om lag 210 millioner år gamle. De har vært nevnt gjennom historie, inkludert i verk av Aristoteles rundt 300 f.Kr. og skriverier av Sidonius Apollinaris i 467 f.Kr.

Hevelsen fra myggstikk skyldes spytt. Mens en del av snabelen trekker blod, pumper en annen del inn spytt som inneholder et smertestillende middel og et anti-koagulerende middel. De fleste av oss får en mindre allergiske reaksjon av spyttet. Spyttet forårsaker at området rundt selve stikket, sveller og klør.

Malaria forårsakes av en parasitt som lever i mygg. Parasitten kommer inn myggens spytt og er med videre når myggen biter noen. West Nile og andre virus spredes på samme måte. 

Mygg anses som de farligste "dyr" i verden. Anopheles myggen, er spesielt farlig fordi den overfører malaria, som dreper mer enn én million mennesker hvert år, hovedsakelig i Afrika. Alexander den Store antas å ha dødd av malaria 323 f.Kr.

Bekjempe mygg

DEET anses som "gullstandarden" når det gjelder myggmiddel. Det er godkjent i de fleste land. DEET kan ikke skjule lukten av verten eller forstyrre sansene til myggen - de bare liker ikke det, fordi det lukter ille for dem. Produkter som inneholder 10 prosent DEET kan beskytte deg i opptil 90 minutter. To andre myggmiddel, picaridin og sitron-eukalyptusolje har også vist seg være effektive.

Mørke klær tiltrekker seg mygg fordi mørkere klær beholder mer varme enn lyse klær.

Insektmidler kan fungere, men bare på kort sikt. Permethrin, en av de vanligste kjemikaliene som brukes i lokale mygg kontrollprogrammer. De dreper mygg ved å forstyrre deres sentrale nervesystem. Imidlertid påvirkes ikke egg og larver. Når insektmiddel forsvinner, kan myggene returnere.

Myggfeller kan drepe tusenvis av mygg på en eneste natt. Mange feller fanger mygg med C02, oktanol, varme og lys. Det finnes gassdrevne og elektriske myggfeller.

Vanlige UV-lys insektsfangere er ubrukelig mot mygg. Studier har vist at mindre enn 1 prosent av insekter som blir drept av insektsfangere er mygg. Enhetene tiltrekker seg og dreper harmløse insekter, som møll, og har ingen innvirkning på den totale myggbestanden. Elektronisk repellers har også vist seg ineffektive i vitenskapelig testing.

Kilder: Amerikanske Mosquito Control Association; US Centers of Disease Control; det amerikanske Department of Agriculture; og entomologi og landbruks avdelingene ved University of California-Davis, Colorado State University, Rutgers University, University of Nebraska og University of Florida.